top of page

Kdo je Bára a Martina

Bára

Vystudovala jsem dramaturgii a scenáristiku na Divadelní fakultě JAMU, storytelling na OsloMet a pracovala jsem jako stážistka ve Skotském storytellingovém centru

v Edinburghu. Nejen díky tomuto zážitku je můj sen vybudovat storytellingové centrum i u nás. Moje chápání vyprávění budovaly osobnosti vypravěčského světa, jako jsou Heidi Dahlsveen, Giorgiana Keable, Giovanna Conforto a Roi Gal-Or a spolu s nimi všechny vypravěčky a vypravěči, kterým jsem měla možnost naslouchat. Abych líp rozuměla příběhům ostatních, absolvovala jsem dramaterapeutický výcvik a pracuji jako dramaterapeutka v soukromé praxi i na základní škole.

Jsem zakladatelka vypravěčské skupiny Storytelling CZ a autorka první české metodické příručky storytellingu Cesta do příběhu. Jako lektorka vypravěčských inscenací jsem spolupracovala s Divadlem na cucky, Divadlem Lampion nebo Studiem Damúza. Za 12 let trvání mého vypravěčského nadšení jsem nazkoušela 18 inscenací a vedla jsem víc než 200 workshopů.

Když to jen trochu jde, vydávám se k moři nebo oceánu a do vln se dokážu dívat hodiny. Když potřebuju vypnout, dlouho se procházím s pejskem nebo jdu plavat. Odpočívám u příběhů v knihách nebo filmech, ráda naslouchám lidským příběhům v kavárnách a nejen navečer si pouštím audio. Nejradši bych celou zimu trávila v létě, moje oblíbená barva je zelená, obdivuju Pipi Dlouhou Punčochu a kdykoliv si potřebuju něco důležitého shrnout, napíšu si seznam. Ten mi totiž vždycky dává smysl.

Víc o mně.
Foto: Pavel Poncar

263311734_1266640433837268_988066408307361816_n.jpg

Martina

Mám za sebou Vysokú školu múzických umení, The Central School of Speech and Drama, Emerson College, ale najviac som získala od rozprávačov z celého sveta. Roia Gal_Or, Karmit Evenzur, od celej úžasnej party okolo Story-telling CZ, Umi Sinha, Philippa Kabali-Kagwa,... a od všetkých inšpiratívnych ľudí, ktorých som stretla cez storytelling.

Sama som aktívnou rozprávačkou v spolku Príbehom na stope, ktorý okrem iného organizuje rovnomenný medzinárodný festival storytellingu v Bratislave. Od roky 2019 vediem rozprávačské kurzy Vo vlastnej šťave, lektorujem dve skupiny – medzigeneračnú Stanicu Záhreb a v divadle Ticho a spol Storytelling v Tichu.

Keď mám pretlak, idem plávať. Keď potrebujem zmenu prostredia, sadnem na vlak a pozerám z okna. Najradšej sedím v protismere a pozorujem krajinu pospiatky. Keď sa potrebujem prevteliť, čítam. Mám slabosť pre detské knihy. Niekedy sú lepšie ako dospelácke. Moja najobľúbenejšia kniha je Řeka, která teče pozpátku. V poslednom čase som prepadla Bullet Journalu. Kúpila som si k tomu aj vreckovú tlačiareň.

Viac o mojom rozprávačstve a lektorskej práci tu.

Foto s láskavým súhlasom Kvet Nguyen.

Rozhovor s Bárou a Martinou.

OS_75.jpg
bottom of page